Roli BLOCKS is een modulair music systeem dat met jou en je vaardigheden mee kan groeien. Ieder BLOCK is een uitbreiding waar jij met je gestrekte creatieve been op los kan gaan. Met een beetje muzikaal talent en gevoel voor ritme draai jij zo een #1 hit in elkaar. Wij gingen testen of het ook echt zo werkt.

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manDe onderdelen

Wij kregen 3 onderdelen om te testen. Allereerst was daar het SeaBoard Block. Dit is een apparaat dat heel erg lijkt op een keyboard. Het voel aan als een stressballetje, zo zacht. Het heeft 24 toetsen voor 2 octaven en komt met een heleboel software voor zowel mobiel als desktop gebruik. Dit samen met de gratis 200+ geluiden die je er bij krijgt is dit alleen al een reden om je Roland op marktplaats te zetten, voor weinig. De gevoeligheid van de toetsen wordt door Roli 5D genoemd. Het apparaat reageert namelijk niet alleen op de aanslag maar ook als je je vingers over de toetsen “rolt” krijg ze een soort echo/pitch effect.

Eigenlijk kan je beeldhouwen met geluid door middel van gebaren.

Het volgende BLOCK is het Lightpad Block M. Dit is een heel knuffelbaar apparaatje dat bijna je huisdier kan vervangen. Zodra je er met je vinger overheen gaat volgende de 225 leds je vinger. Eenmaal aangesloten zorgen je vingerbewegingen voor een korte sound, een veranderende pitch van een geluid of voeg je net die ene vette beat toe aan je award-winning song. Deze BLOCK was veruit mijn favoriet omdat je er heel snel mee aan de slag kan zonder dat je iets anders hoeft te kunen.

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manEn als laatste kregen wij het Touch Block. Niet specifiek gemaakt om muziek mee te maken maar fungeert als een politie agent in het geheel. Met dit block kan je je ene hand op een van de andere BLOCK’s houden en ondertussen de reactie van dat BLOCK aanpassen. Denk hierbij aan het gedrag van een van de BLOCK’s zoals gevoeligheid of effecten zoals Glide, Slide of Press. Als je zowel een Seaboard als een Lightpad hebt dan mag je deze niet missen.

Zo werkt het.

De Roli BLOCKS klikken magnetisch aan elkaar en je kunt dus vrijwel onbeperkt uit blijven breiden. Eenmaal aan elkaar gekoppeld kan je ze in één keer ook allemaal van stroom voorzien. Schakel de apparaten in, verbind ze met de software en maak muziek. In de software koppel je “loops” aan je Lightpad en speel je een instrument op je Seaboard. Door op de diverse vierkantjes op de Lightpad te tikken start je een loop. Zo kan je bijvoorbeeld een Hihat, snare en bassdrum Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manstarten op je Lightpad. Eenmaal je juiste achtergrond vul je dit verder in door op je Seaboard te spelen. Simpeler kan bijna niet zou je denken.

De praktijk is echter anders. Ik durf van mezelf echt wel te zeggen dat ik muzikaal onderlegd ben. Ik heb een goed ritmegevoel denk ik zelf. Een en ander wordt gestaafd door jaren van stijldansen (ritmegevoel) en het bespelen van diverse muziekinstrumenten. Maar het maken van een top40 hit met de Roli Blocks viel me toch zwaar tegen. Ik ben gewend om blad muziek te zien en daar vandaan een deun te spelen. Het improviseren zit echter niet zo in mijn vloed als dat ik zelf had gedacht. Maar om je te inspireren heb ik hieronder wel een filmpje geplaatst van iemand die het wel kan.