Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manKijk, dat wij Nest fan zijn hoeven we niet meer te melden want dat weet iedereen inmiddels wel. Dus als Nest wat nieuws uitbrengt willen wij dat dolgraag testen. Logisch toch? Daarom testen wij nu de Nest Thermostat 3rd generation. Volgens Nest is hij veel beter maar omdat wij onafhankelijk testen willen we dat graag zelf bepalen.

What is new?

Als je de Nest Thermostat uit de doos haalt lijken de verschillen op het eerste oog niet zo heel groot te zijn. Maar dan sluit je hem aan en dan valt direct op dat het scherm beduidend helderder is geworden en groter. Als ik nu op de bank zit is het scherm goed leesbaar vanuit mijn positie. Ook de verbindende factor tussen de ketel en de thermostaat heeft een facelift gehad. De oude versie was vierkant en dik. De nieuwe versie van de “heatlink” is slanker en heeft meer rondingen wat het uiterlijk zeker ten goede komt. Enig nadeel vonden wij aan de nieuwe heatlink dat de bevestigingsgaten voor de heatlink niet overeen komen met die van versie 2. En aangezien de heatlink ook groter is paste hij niet meer naast het stopcontact. Nieuwe gaten boren dus. Verder is de nieuwe Nest thermostat modulerend. Iets waar velen om vroegen.

Modulerend?

Een ouderwetse thermostaat kon een aan of uit signaal sturen. Een modulerende thermostaat zal de ketel geleidelijk aan laten verwarmen. Dan gaat dus niet de hele brander aan maar slechts delen er van en dat bespaart weer gas. Een ander voordeel daarvan is dat de temperaturen niet zo heel erg schommelen in huis. Qua comfort ook veel fijner dus. De aansturing gebeurt op basis van het OpenTherm protocol. Om hier profijt van te hebben moet de ketel dit ook ook snappen.

De moeite waard?

Wij zijn erg blij met de 3e generatie thermostaat. Maar of wij hem zelf hadden gekocht als we al een tweede generatie hadden? We durven het niet te zeggen. De prijs van de thermostaat is best vriendelijk voor wat je krijgt maar als je een goed functionerende 2e generatie hebt hangen dan zouden wij die waarschijnlijk laten hangen want het groter scherm en de ondersteuning van OpenTherm leveren niet dusdanig meer op dat het een dergelijke uitgave rechtvaardigt.

Heb je nog geen slimme thermostaat dan is de Nest Thermostat 3rd generation wel de moeite waard. En kopen doe je HIER.

De nest krijgt van ons wederom een dikke voldoende!!