Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manEen tijdje geleden kreeg ik van Polk Audio de vraag of ik voor hen een tester wilde zijn van hun Magnifi MAX SR audio systeem. En natuurlijk wil ik dat wel. Het systeem bestaat uit een soundbar (center, front left en front right), 2 surround speakers en 1 subwoofer. Het geheel communiceert niet via kabels maar draadloos en eenmaal verbinding werkt het ook altijd is mijn bevinding. Maar is het een systeem dat het geld waard is?

Meteen maar even de nadelen.

Ik moet zeggen dat ik wellicht verwend ben met mijn eigen audio systeem. Een goede receiver, goede kabels en dito speakers. Ik heb de volledige controle over mijn geluid en dat is dan meteen wat ik mis bij dit systeem. Het geluid dat van voren komt (links, midden en rechts) is niet zo duidelijk dat je hoort waar het vandaan komt. Er is geen duidelijk onderscheid tussen de 3 speakers. Daarnaast zit je redelijk veel te vervelen met de afstandsbediening om het geluid per film weer eens goed te zetten.

Een ander nadeel vind ik persoonlijk het gebrek aan mogelijkheden voor het instellen. Er is wel een Polk Audio app maar in de praktijk komt het er op neer dat je Google Home moet gebruiken om de koppeling te maken met het systeem.  Het systeem is ook een soort van irritant intelligent. Het springt namelijk automatisch aan als het input krijgt. En soms wil je dat gewoon niet. Als de kinderen liggen te slapen bijvoorbeeld. Je kan het systeem dan uitzetten maar als er vervolgens 5 seconden stilte in een film zit en dan weer geluid springt het systeem weer aan. Dat vond ik niet handig.

Is het dan alleen maar slecht?

Nee, verre van zelfs. Hoewel de richtingen van het geluid van de soundbar minder duidelijk waarneembaar zijn is de kwaliteit en zuiverheid van het geluid meer dan goed te noemen. Het geluid is vol en qua klankkleur erg goed. De draadloze subwoofer is ook zeer goed. Ik ben altijd heel erg trots geweest op mijn Onkyo subwoofer maar ik zou hem zo inruilen voor deze subwoofer.

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manOok in de zin van het installatiegemak is de set zeker een aanrader. Je pakt de boel uit, installeert eerst de soundbar en hangt vervolgens de surround speakers op en installeert de subwoofer. Even schakelaartje indrukken, koppelen en je bent er klaar voor. Al met al kan een kind de was doen binnen 5 minuten na het uitpakken.

Ook de koppeling met oa Spotify is gewoon gemakkelijk. Spotify openen, device kiezen en de muziek knalt door je huis. En zelfs bij de hogere volumes blijft het geluid mooi vol en zuiver. De Polk Voice Adjust technologie zorgt voor een kristalheldere dialoog en de set is bovendien uitgerust met de Polk Smart Remote technologie, zodat het ook direct met de afstandsbediening van de TV werkt. Daarnaast maken de meegeleverde HDMI (4K-compatibel) en optische kabels de installatie snel en eenvoudig. Met de geïntegreerde Chromecast- en Bluetooth technologieen kunt u al uw favoriete muziek streamen. Het geluidssysteem is compatibel met de meeste TV´s van bekende TV-fabrikanten.

Het is ook mogelijk om met één druk op de knop de EQ-instellingen voor films, muziek en sport vooraf in te stellen. Hiermee optimaliseert u de soundbar en subwoofer om ervoor te zorgen dat u de helderste dialoog, het beste surround-geluid en de diepste bas krijgt voor de beste audio- en home theatre-ervaring.

Specs

Feitelijk bestaat de set uit 6 speakers. 3 daarvan zitten in de soundbar, 2 zijn vertegenwoordigd door de surround speakers en 1 is de subwoofer. Het gezamenlijke piekvermogen is 400 watt. Daarnaast bevat de verpakking ook nog het nodige aan kabelwerk. Zo kan je denken aan een HDMI kabel, een fiber optic kabel en natuurlijk de adapters voor de surround speakers want draadloze stroom is nog niet heel gebruiksvriendelijk. En natuurlijk zit er in de doos ook een handleiding en de afstandsbediening.

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manMijn advies

Ben je op zoek naar een goede soundbar met surround speakers en een goede subwoofer dan is de Polk set zeker een aanrader. Het enige minpunt was de richting waar het geluid vandaan komt. Iets meer instel mogelijkheden zouden welkom zijn maar de rest is €899 voor de hele set echt geen cent te veel. Dus zou ik op zoek zijn naar zo’n set dan stond deze hoog boven aan op mijn verlanglijstje. Vergelijkbare sets van andere A-merken zitten qua prijs vaak al dik over de €1000. Koopje dus.

Ben je echter op zoek naar een set die je de ware bioscoop ervaring biedt dan kom je al snel op de losse speakers uit en heb je het tegenwoordig al snel over een 7.2 systeem.