Als je net zo’n schoen-o-fiel bent als ik dan heb je de mooiste schoenen staan die er zijn. Maar die wil je natuurlijk ook heel mooi houden. Daarvoor zijn er een paar tips die iedere man moet kennen. Mooie schoenen, mooi houden.

Inspiratie voor mooie schoenen vindt je onderaan de pagina!!

Loopkreukels

Ken je dat? Van die storende kreukels in de mooiste leren schoenen? Zo lelijk maar onvermijdelijk. Een van de fijne eigenschappen van schoenen is dat ze buigen bij de bal van je voet. Anders is het net of je op plankjes loopt. Maar je kan dit herstellen. Hoe? Volg het onderstaande stappenplan.

 1. Maak de schoenen goed schoon met zadelzeep.
 2. Laat ze drogen.
 3. Vul de neus van de schoen met kranten zodat de kreukels er al bijna uit zijn.
 4. Leg een licht vochtige doek (nat gemaakt met gedestilleerd water) over de gedeeltes die je “kreukvrij” wil maken.
 5. Ga voorzichtig met een hete strijkbout over de vouwen. Doe dit voorzichtig en met beleid. Kijk af en toe.
 6. Laat de schoen afkoelen als je tevreden bent.
 7. Et voila, de keukels zijn er uit.
 8. Zet je schoenen in spanners om de kreukels er uit te houden!

Je schoenen poetsen

Het lijkt zo simpel. Even wat schoensmeer er op en uitwrijven. Maar niets is minder waar. Je schoenen goed poetsen is een kunst. Hieronder lees je de juiste manier!

 1. Maak je schoenen schoen met leerzeep.
 2. Laat de schoenen goed drogen.
 3. Kies een schoensmeer die qua kleur het beste past. Let hierbij op dat je géén schoensmeer op siliconen basis pakt. Dit sluit het leer af.
 4. Breng met een zachte doek een dunnen laag schoensmeer aan.
 5. Als de poets mat wordt kan je hem uitwrijven met een borstel.
 6. Klaar is Klara.

Vlekken in het leer

Er zijn talloze vlekken die je in leer kan krijgen. Zeker op een bruine schoen zie je veel. De meest voorkomende vlekken zijn die van vet en van pekel. Hieronder lees je hoe deze er het beste uit kan halen.

vetvlekken

Om een vetvlek uit je schoen te halen begin je met het voorzichtig deppen van de vetvlek om het overtollige vet er af te halen. Niet wrijven maar deppen. Pak vervolgens een tube solution (bandenplak) en breng een laagje aan op de vetvlek. Als het laagje droog is “rol” je de lijm er af. Herhaal dit tot de vlek bijna weg is. En daarna…..poetsen.

Pekelvlekken

In de winter zijn we blij met het zout op straat. Maar je leren schoenen zijn er niet zo blij mee. Je krijgt van de lelijke witte randen in je schoenen. Deze haal je er uit door, na het afborstelen, de vlekken te deppen met witte azijn. Maak de vlek niet te nat maar dep voorzichtig. Herhaal dit tot de vlek weg is. Daarna: poetsen maar weer.

Met deze tips hou jij je schoenen helemaal in topconditie.

Schoenspiratie van Schoenmakerij Geleen