Sigaren roken als man. Hoe doe je dat?

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manEr wordt veel geschreven over het roken van sigaren en dat is goed. Als je een echte sigarenliefhebber bent of denkt te gaan worden dan kan je je hart ophalen op alle websites die er over schrijven. Helaas ” betrappen”  wij collegae schrijvers ook nog wel eens op foutjes. Nooit bewust maar meer omdat ze niet beter weten. Wij van echtemannen.nl werken nauw samen met oa sigarenliehebber.nl. Zodoende tref je hier de juiste info.

De verschillende soorten sigaren!

De sigaren die ons opa rookte waren van een hele andere soort dan die ik, Bas Becks, momenteel rook. Mijn opa rookte zoganaamde shortfillers. Daarbij wordt de tabak, die meestal vanuit de oost (Indonesie) komt, fijngesneden en in een blad gerold. De sigaren die ik en mijn medemannen roken zijn de zogenaamde longfillers. Dat zijn sigaren die bestaan uit 3 ” onderdelen”. Het omblad, het dekblad en het binnengoed. Het binnengoed zijn hier hele bladeren die ontdaan zijn van de hoofdnerf en vervolgens in ” buisjes”  worden gerold. Je rookt dus echt hele bladeren. De tabak die hier voor gebruikt wordt komt meestal uit zuid Amerika. De longfillers bewaar je ook in een humidor bij een relatieve luchtvochtigheid van circa 72%.

Fabels

 • De beste sigaren komen uit Cuba! Nein, das war einmal. Tegewoordig betaal je veel voor een Cubaan (om niet te zeggen te veel). Er komen ook heel veel goede sigaren uit Venezula, Dominicaanse Republiek en vooral Nicaragua.
 • Een goede sigaar kost veel! Deze fabel verwijzen heel snel naar het rijk der fabelen. Je koopt al een hele goede sigaar vanaf 5 euro. 
 • Sigaren roken is gezond! Hoe graag ik dit ook zou bevestigen is dit niet waar. Je rook weliswaar niet over je longen maar je krijgt nog steeds de schadelijke stoffen binnen. Je krijgt dan geen longkanker maar ook je slokdarm, tong en mond kan hier last van krijgen. Iemand die relaxed een sigaar kan roken zal zich wel prettiger voelen en dus wellicht ouder worden.
 • Voor je een sigaar aansteekt bijt je het topje er af! Als je Hannibal uit The A Team bent wel. Als je dat niet bent dan knip je of boor je het eindje open.

Feiten

 • Ben je een beginnende sigarenliefhebber laat je dan goed voorlichten. Ik kom persoonlijk graag in de winkels van “Van Dalen”  in Den Bosch en Rotterdam. Zij hebben er ook een lounge waar je je sigaar kunt roken. Maar wat belangrijker is, is dat je een zaak zoekt die je goed voorlicht, waar mensen staan die er passie voor hebben.
 • Als beginnende liefhebber kan een dikke sigaar je wellicht wat afschrikken. Niet laten gebeuren. Een dikke sigaar bevat meer ” lucht”  en rookt vaak luchtiger en dus minder scherp. Heb je wat minder tijd dan kan je beter een kortere sigaar pakken.
 • Je steekt een sigaar niet aan met een stukje hout. Je gebruikt hiervoor een gasaansteker. En dan het liefst in de vorm van een JET-Flame. Hoe minder geel in de vlam hoe zuiverder en hoe minder de vlam de smaak aantast.
 • Maatvoering! De maat van een sigaar wordt vaak uitgedrukt in twee getallen. Bijvoorbeeld 6×60. Het tweede getal geeft de dikte aan in 1/64ste van een inch (in dit voorbeeld dus 60/64ste van een inch = circa 23mm). Het eerste getal geeft de maat in hele inches. In dit voorbeeld is de sigaar dus circa 15cm lang. Meer info over de dikte vind je hier. En over de lengte hier.

En dan beginnen met roken!

Hieronder tref je stapsgewijs aan hoe je het beste een sigaar kunt roken. Volg deze stappen en je geniet echt van je sigaar.

 1. Kies de juiste sigaar voor het moment. Minder tijd? Kortere sigaar!
 2. Kies de juiste setting. Zorg voor wat drinken in de buurt. Je kan een wat drogere mond krijgen en dat rookt niet fijn/
 3. Zet je asbak, knipper en aansteker klaar.
 4. Pak de sigaar en als je hem knipt “sabbel” je een beetje op het kapje zodat het wat gemakkelijker knipt. Knip net boven het einde van het kapje.
 5. Steek de sigaar aan met een goede aansteker in een hoek. Hiermee voorkom je dat je een put in je sigaar brandt.
 6. Hijs rustig aan de sigaar en laat hem niet te heet worden. Dat is slecht voor de smaak. Laat de sigaar ook niet uitgaan. Als je hem opnieuw aansteekt smaakt hij vaak niet beter.
 7. Geniet. Met mate(n), van het moment, van je sigaar!


Gratis tips van echtemannen.nl

 • Kijk eens op www.sigarenliefhebber.nl. Daar zitten alleen maar echte liefhebbers. Dit is veruit de beste site voor een sigarenliefhebber.
 • Loop gewoon eens een zaak binnen en laat je goed voorlichten. Geef aan dat je een beginner bent. Kies samen een goede sigaar.
 • Vraag om een wegwerpknippertje. Daar kan je zeker 5 tot 10 sigaren mee knippen en je begin is goed!
 • Mijn eerste sigaren waren de Asthon Aged Maduro en de Asylum 13. Niet duur en wel lekker.