In navolging van het Engelse familiebedrijf Lofthouse, de trotse makers van Fisherman’s Friend, ben ik mezelf eens gaan verdiepen in andere merken. Zo kwam ik bij het Zwitserse Ricola. Je weet wel, die kruidenbonbon met 13 kruiden? Jodelie 😉

Veruit de lekkerste

Natuurlijk zijn er meer kruiden bonbons te koop. Net zo goed als dat er meerdere kruidenbitters te koop zijn en Jägermeister de enige echte is. Zo is ook Ricola de enige echte. Een zoete smaak verwent je tong. De weelderige smaak van de kruiden doet je bijna denken dat je zelf kruiden aan het grazen bent op de bergweiden. Kortom een heerlijk snoepje met een fijne kruidensmaak.

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manIn de lente staan de bergweides in Zwitserland prachtig in bloei. Voor Ricola betekent dit tijd om te oogsten. Want wat velen wellicht niet weten, is dat het ruim 80 jaar oude Zwitserse familiebedrijf de kruiden voor hun kruidenpastilles zelf op biologische wijze teelt. Met behulp van een kruidenexpert worden alleen de allerbeste kruiden geoogst. De kwaliteit van de kruiden bepaalt ten slotte hoe smaakvol het eindproduct is. Om die beroemde, heerlijke smaak van Ricola te krijgen, is de teelt en oogst topprioriteit bij Ricola. Proef de lente in de kruidenpastille, die niet alleen erg lekker is maar ook nog eens suikervrij en verzorgend voor je keel. Puur genieten.

Kruidentuinen

 

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manVandaag de dag willen we graag weten wat we precies eten. Waar komt ons voedsel vandaan? Door wie wordt het gemaakt? Ondanks dat het recept voor de unieke Ricola kruidenmix een goed bewaard geheim is, maakt het Zwitserse bedrijf geen geheim van de oorsprong van de kruiden. Deze worden al sinds jaar en dag op biologische wijze geteeld in de kruidentuinen van Ricola in de Zwitserse bergen. Omdat deze in de lente zo mooi in bloei staan, zijn een aantal speciaal hiervoor ingerichte kruidentuinen open voor bezichtiging. Bezoekers krijgen er onder andere uitleg over hoe de kruiden groeien en wat de krachtige eigenschappen zijn.

Krachtige plantenmix

Ruim 80 jaar geleden bedacht Emil Richterich een bijzondere kruidenmix van 13 krachtige planten die de basis vormen voor de kruidenpastilles van Ricola. Deze groeien op de kruidenweides die liggen in Wallis, Emmental,

Puschlav, de Jura en in Centraal-Zwitserland en worden door maar liefst 100 boeren op natuurlijke wijze geteeld. De kruidentelers van Ricola controleren de kruiden nog liever blaadje voor blaadje met de hand dan dat ze chemische middelen moeten gebruiken om insecten of plantenziektes te bestrijden. Ricola kruiden groeien enkel met behulp van natuurlijke teeltmethoden, zonder chemische meststoffen, pesticiden of herbiciden. Ver weg van grote bevolkingscentra en wegen, waardoor de kruiden niet in contact komen met schadelijke stoffen. De teeltlocatie voor elk kruid wordt zorgvuldig geselecteerd door het bedrijf. Het klimaat, de locatie en de bodemgesteldheid spelen een belangrijke rol bij de groei van de kruiden. Daarnaast hebben deze factoren een sterk effect op de werkzame stoffen die de kruiden bevatten en op de intensiteit van de smaak.

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manKwaliteitscontroles

Het oogsten van de kruiden gebeurt op het hoogtepunt van hun medicinale kracht en hun smaak. De net geoogste planten worden direct getransporteerd en gedroogd. Voordat de kruiden worden verwerkt tot Ricola kruidenpastilles ondergaan ze strenge kwaliteitscontroles op de productielocatie in Laufen. De kwaliteitsinspecteurs van Ricola controleren op versheid, kleur, geur, puurheid, gehalte en de kwaliteit van de actieve bestanddelen.

Het geheim van de smid

Ricola weet al ruim 80 jaar de Zwitserse kruidentuin traditie te handhaven. De exacte samenstelling van hun speciale kruidenmix blijft misschien wel het best bewaarde geheim van Zwitserland, maar wel vertelt het bedrijf welke 13 kruiden deze magische mix vormen: heemst, malrove, kleine bevernel, sleutelbloem, vlier, ereprijs, vrouwenmantel, pepermunt, kaasjeskruid, salie, smalle weegbree, duizendblad en tijm. Al deze ingrediënten komen terug in de acht verschillende kruidenpastilles. De originele kruidenbonbons in het gele zakje zijn wellicht de meest bekende. Deze zijn er in een suikervrije en in een suikerhoudende variant. Ook de smaken Cranberry, DropMint, HoneyHerb, LemonMint, Menthol en Vlierbloesem zijn geliefd bij velen.

De sfeer van Ricola

De oude reclame: Jodelie