Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manSinds er een boekje open is gegaan over Harvey Weinstein is de hashtag #metoo niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Zelfs op de werkvloeren worden er grapjes gemaakt als: als dat maar geen #metoo wordt. Wat is het? Waar komt het vandaan, wat is er van waar en wat gaan we er aan doen?

Gevallen engelen? Of ordinaire beesten?

Iedereen heeft dingen in zijn of haar leven waar je niet helemaal happy mee bent. Van die typische dingen die je beter niet hand kunnen doen. Ik ben behoorlijk ouderwets opgevoed (op een goede manier hoor pa en ma) en mij is geleerd netjes en hoffelijk met vrouwen om te gaan. Ik hou nog steeds een deur open, geef een jas aan en zal altijd aanbieden mee te helpen. Maar sommige mannen met macht dachten dat dat niet meer van deze tijd was en dachten dat het okay was hun macht te gebruiken om “meer gedaan te krijgen”. Grote namen als Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Quentin Tarrantino, Dustin Hoffman en Michael Douglas worden beschuldigd van wangedrag jegens vrouwen. Maar ook in Nederland en de rest van Europa doet het probleem zich voor. In sommige gevallen hebben we het in mijn optiek over gedrag dat indertijd nog als acceptabel gezien werd maar dat tegenwoordig niet meer is (en toe eigenlijk ook niet was). Maar hoe je het ook wendt of keert nee=nee. Toch?

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manSlaan we door?

Er zijn ook acteurs die vinden dat er te snel naar vrouwen wordt geluisterd en dat de journalistiek er te snel op inhaakt als een vrouw roept misbruikt te zijn. Nou is het natuurlijk ook wel zo dat als een vrouw (bekend of onbekend) roept dat zij is misbruikt de media meteen een sappig verhaal ziet. En zonder hoor-wederhoor te doen is de man al verdoemd. Ik vraag me af waarom er nooit zoveel aandacht is geweest voor de doorsnee vrouw wereldwijd die roepen, nee smeken om hulp bij misbruik. Of zit er te weinig aan verdiend? Foei, foei, foei globale media.

Er zijn ook vrouwen die vinden dat we doorslaan. Hieronder een quote uit het AD van 10-1-2018.

Franse prominente vrouwen: #metoo slaat door, niks mis met flirten

De Franse actrice Catherine Deneuve en 99 andere vrouwen hebben in de Franse krant Le Monde hun afkeer geuit tegen de ‘golf van puritanisme’ die de westerse wereld overspoelt sinds de affaire Weinstein, en tegen de mannenhaat die radicale feministen zijn gaan uiten.

Hoe nu verder?

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manKijk, laat ik eerlijk zijn. Ik was er niet bij dus ik kan niet over afzonderlijke gevallen oordelen. Ik heb wel een duidelijke uitgesproken mening zoals altijd. Ik ben van mening dat je als persoon (man óf vrouw) nooit je macht op wat voor manier mag gebruiken om sexuele gunsten te verkrijgen. Alleen in het geval van wederzijdse instemming mag er iets gebeuren. En gebeurt er iets tegen je zin? Wacht dan geen 10 jaar maar ga er meteen mee naar de HR afdeling of naar de politie om aangifte te doen.

Maar mag je als man nou nog wel doen zonder meteen genoemd te worden met een #metoo? Een vrouw, niet zijnde je eigen vrouw,  vragen om te kijken wanneer jij jezelf bevredigt of jou oraal te bevredigen is sowieso not done. En zelfs als het je eigen vrouw is moet je er voorzichtig mee zijn ;-). Zo’n verzoek doet het meestal niet goed als je ruzie hebt of op een feestje bent.

De #MeToo-beweging is uitgelopen op een heksenjacht tegen mannen. Feministische activisten maken onvoldoende onderscheid tussen verkrachting en onhandige versierpogingen. Mannen worden afgeschilderd als varkens, vrouwen als eeuwige slachtoffers. #MeToo dreigt te leiden tot een nieuwe vorm van puritanisme die de seksuele vrijheid in gevaar brengt.

Dit stelt een collectief van vrouwelijke schrijvers, journalisten, actrices en andere professionals in een opiniestuk voor Le Monde.

bron:volkskrant

Op de website van RTL Z kopt men met: Wanneer is iets seksuele intimidatie? ‘We zijn in de war’. Het stukje is zeker de moeite van het lezen waard. En voor de rest is het gewoon een kwestie van logisch nadenken. Er zijn echter wel wat basisregels te bedenken waarvan ik vind dat ze voor alle mannen gelden.

 • Vrouwen zijn geen handelswaar op een vleesmarkt. Behandel haar met hetzelfde respect als dat jij ook verwacht.
 • Op het werk even een collega helpen? Haar schouders “masseren” of vastpakken vinden de meesten niet okay!
 • Je maakt bij een vreemde vrouw of een collega nooit zomaar opmerkingen over:
  • je sexleven;
  • jouw behoeftes;
  • haar sexleven;
  • haar lichaam.
 • Nee=Nee ook al lijkt zij het te spelen.
 • Wat niet van jou is raak je niet aan! Een hand geven moet kunnen evenals kussen voor een verjaardag. Maar aan haar billen zitten, haar borsten of wat dan ook is NIET okay mannen.

Voetnoot: we hebben het hier continue over vrouwen die worden lastiggevallen maar alle combi’s komen voor. Mannen die mannen lastig vallen, vrouwen die mannen lastig vallen en vrouwen die vrouwen lastig vallen. Het komt allemaal voor en het is allemaal even ernstig.