Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse man

Fisherman’s Friend op mijn bureau

Ik heb echt een hart voor familie bedrijven. Hoe gaaf is het immers als je iets start en dat weer over kan dragen aan je kinderen en zij weer aan hun kinderen. Daarom een drieluik over familiebedrijven die we allemaal kennen maar waar niet iedereen het verhaal achter kent. Het eerste familie bedrijf is Lofthouse van de welbekende Fisherman’s Friend.

Historie

Bij een familiebedrijf hoort natuurlijk een verhaal. Bij Fisherman’s Friend is dat het verhaal van apotheker James Lofthouse uit Fleetwood. Hij had een drankje gemaakt voor de oceaanvissers. Als er op zo’n boot immers 1 persoon mee ging die wat onder de leden had werd de hele boel ziek. Het drankje was een mix van Menthol en Eucalyptus. Dat ging in flessen mee met daarop een label met de tekst “Fisherman’s Friend”. Omdat de oceaan nog wel eens ruw kon zijn en de flessen kapot gingen besloot James Lofthouse er pastilles van te maken volgens een, nog steeds, geheime formule.

Door de stroom toeristen in Fleetwoord en Blackpool nam de verkoop van Fisherman’s Friend een vlucht. Ook zij (de toeristen) waren weg van de pastilles en rond 1967 begon Lofthouse met het bevoorraaden van winkels in noord-west Engeland.

Het bekende Fisherman’s Friend logo is bij toeval ontstaan. Voor de mensen die het zich nog kunnen herinneren zal dit vast logisch klinken. Bij Lofthouse moesten ze op de kleintjes letten en bij het typen van de labels werd er gebruik gemaakt van zowel de zwarte als de rode inkt in het typemachine lint. In de loop der jaren is er best wat veranderd aan de verpakking maar de verpakking is nog steeds herkenbaar.

Redelijk recente ontwikkelingen

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manMijn geboortejaar (1974) was een goed jaar voor Lofthouse. Zo begonnen ze met de eerste export naar Nederland en Noorwegen. En het was meteen een blijvertje.

In 1979 moest het woord suikervrij nog worden uitgevonden maar Lofthouse produceerde al de eerste suikervrije mint pastilles. Een unicum voor die tijd en het zou nog jaren duren voor het gemeengoed zou worden in de wereld van snoep.

Als ze vervolgens in 1983 van de Engelse koningin “The Queen’s award” ontvangen en de jaren daarna nog eens twee andere awards weten ze dat ze op de goede weg zitten. En dat doen ze tot op de dag van vandaag. Ze produceren nu jaarlijks 5 biljoen pastilles. 5 biljoen, dat is een 5 met 12 nullen.

Assortiment

Van het originele Fisherman’s Friend, die nog steeds verkocht wordt, tot aan suikervrije varianten. Er is voor ieder wat wils. Inmiddels zijn er 7 varianten. De suikervrije versies zijn te herkennen aan de gestreepte verpakkingen.

OOK Fisherman’s Friend: StrongManRun

Duizenden deelnemers, 21 km, 40 obstakels, zware zandheuvels, water en heel veel modder… Dat is de Fisherman’s Friend StrongmanRun! Schrijf je nu in op www.strongmanrun.nl!!

In Rotterdam (12+13 mei 2018) en in Hellendoorn (1+2 september 2018)

Echtemannen.nl, al meer dan 5 jaar dé website voor de Nederlandse manWe durven gerust te zeggen dat de Fisherman’s Friend StrongmanRun de ‘Moeder der Obstacleruns’ is. Een uniek event dankzij de bijzondere omgeving waarin de runs plaatsvinden. Het parcours in Hellendoorn gaat dwars door de bossen, kleine meertjes en over de prachtige heuvels van de Sallandse Heuvelrug.

Een echte, ruwe muddy obstaclerun met overal langs het parcours rijen publiek. In 2012 organiseerden ze de eerste Fisherman’s Friend StrongmanRun in Hellendoorn en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een mega-event met duizenden deelnemers aan de start. Toch slagen ze er ieder jaar weer in om een intieme sfeer te creëren, die door deelnemers en toeschouwers bijzonder wordt gewaardeerd.

De sky is the limit! En dus startten ze in 2016 met een tweede Fisherman’s Friend StrongmanRun, in Rotterdam. Een uniek trailparcours in de Randstad, door de groene en waterrijke omgeving van het Hoge Bergse Bos én het Rottemerengebied in Rotterdam.